DeFi, Stablecoins Push Ethereum Past Bitcoin in Economic Activity

Gedecentraliseerde financiering heeft een materiële impact op de economische productie van Ethereum.

In het kort

  • De wekelijkse economische output van ETH overtrof die van Bitcoin voor het eerst in jaren.
  • USDC’s brak nieuwe records.
  • Het is allemaal aan DeFi te danken.

De aangepaste wekelijkse waarde van de ethereumhandel heeft die van Bitcoin voor het eerst sinds begin 2018 overtroffen, volgens een nieuw rapport dat vandaag is gepubliceerd door marktanalysebureau Coin Metrics.

Op zaterdag is de „7-daagse gemiddelde aangepaste overdrachtswaarde“-Coin Metrics‘ formele term voor een metriek die probeert de echte economische output van de etherische markt te vangen, een beetje zoals het bruto binnenlands product van een land-hit $3,08 miljard voor etherische producten. Bitcoin Method, de grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie, heeft 3,01 miljard dollar bereikt. De ETH-handelaren hielden de overwinning voor de daaropvolgende twee dagen vol, volgens het bedrijf.

De metriek sluit snelle transacties uit – het dagelijkse volume van ETH is $17 miljard – maar probeert in plaats daarvan „outputs [die] een legitieme, economische overdracht van waarde vertegenwoordigen“ te wieden. Coin Metrics schrijft het toe aan het voor de hand liggende: de opkomst van DeFi, of gedecentraliseerde financiën. DeFi verwijst naar niet-bewarende financiële diensten, zoals gedecentraliseerde kredietprotocollen, stabiele munten en synthetische aandelen.

De overgrote meerderheid van DeFi’s is gehuisvest op de blokketen van het Ethereum, wat betekent dat ETH iets van een gemeenschappelijke munt is. Ongeveer 7,6 miljard dollar van de waarde is opgesloten in Ethereum-gebaseerde DeFi-protocollen, volgens metrics site DeFiPulse.

Een recente DeFi ontwikkeling misschien wel verantwoordelijk voor de piek, zoals opgemerkt door Coin Metrics, is de introductie van yETH van yearn.finance, een soort leenprotocol waarmee mensen rente kunnen verdienen op hun reserve ETH. Op dit moment is er 78,6 miljoen dollar aan Ethereum opgesloten in de yETH kluis, en 1,12 miljard dollar opgesloten in yearn.finance in het algemeen.

Een andere is de schandelijke opkomst van SushiSwap, een spin-off van gedecentraliseerde uitwisseling Uniswap, die ongeveer $ 1 miljard aan waarde in haar slimme contracten ving. De maker, de zogenaamde Chef Nomi, heeft zijn reputatie bezoedeld door in het weekend ongeveer 12 miljoen dollar op de markt te dumpen, wat leidt tot beschuldigingen van een „exit scam“.

Ook ingehaald in de DeFi rage is de Coinbase en Circle-led stablecoin USDC, die in de afgelopen week ook een record haalde voor het bedrag dat door de gebruikers werd overgemaakt: 1,08 miljard dollar. Ter vergelijking, dit is bijna het dubbele van USDC’s meest recente piek van 622 miljoen dollar, die plaatsvond op 18 augustus.

Waarom? „Het is zeer eenvoudig voor zowel retail als institutionele klanten om USDC gemakkelijk te krijgen en in te wisselen,“ vertelde Jeremy Allaire, Circle CEO en voorzitter, Decrypt.

De recente activiteit is ,,waarschijnlijk een teken van de roodgloeiende rente in de ruimte DeFi,“ Charles Bovaird van Quantum Economics vertelde Decrypt. USDC stelt mensen in staat om de DeFi-ruimte te betreden en tegelijkertijd de inherente volatiliteit te omzeilen. De integratie ervan met verschillende protocollen „heeft geleid tot aanzienlijke netwerkeffecten in het gebruik en de goedkeuring ervan,“ zei Allaire.

Denis Vinokourov, hoofd van het onderzoek bij digitale activa eerste makelaar Bequant, voegde eraan toe dat USDC goedkoper is om te lenen op de top DeFi leenprotocollen dan de DeFi-native stablecoin, DAI. „Zelfs met de recente kapitaaluitstroom blijft het goedkoper om USDC te lenen op Aave tegen 6,40% APY vs DAI tegen 7,47% APY,“ vertelde hij aan Decrypt.

Maar of het nu gaat om USDC of een andere munt, gedecentraliseerde financieringsprotocollen en de stabiele munten die deze vaak mogelijk maken, zijn de drijvende kracht achter de opkomst van Ethereum.

„Stabiele munten zijn een integraal onderdeel geworden van de bredere DeFi-infrastructuur en deze trend zal naar verwachting versnellen,“ zei Vinokourov.